Rak dojke
Za laike Glavna stranica

Ljudsko tijelo je izgrađeno od različitih tipova stanica koje se dijele i to samo kad je to organizmu potrebno. Ta dioba stanica omogućava normalno funkcioniranje organizma kao cjeline i održavanje zdravlja.
Rak nastaje kad stanice iz nekog razloga postaju abnormalne, kada se nekontrolirano dijele i gomilaju, formirajući nakupine istovrsnih stanica. Te nakupine stanica, novostvorenog tkiva, zovu se tumori. Tumori mogu biti dobroćudni i zloćudni.
Zloćudni tumori se zovu rak. Glavna karakteristika im je širenje u okolna tkiva (infiltrativnost), te metastaziranje tj. putovanje stanica iz jednog dijela tijela u drugi putem krvi ili limfe. Većina zloćudnih tumora nazvana je po tipu stanica od kojih potječu.

Rak dojke je najčešći maligni tumor žena. Rizik razvoja raka dojke je 1 prema 8, što znači da će jedna od 8 žena oboljeti od te bolesti tijekom života. Rizik oboljevanja od raka dojke raste postupno s starošću. Iako se rak dojke može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, ova bolest se rijetko javlja u žena do 35 godina starosti. U približno 75% slučajeva novo otkrivenih karcinoma dojke žene su starije od 50 godina. 

Postoji nekoliko rizičnih čimbenika osim godina starosti koji povećavaju mogućnost razvoja raka dojke:

Faktori koji mogu smanjiti rizik od oboljevanja raka dojke: 

Priredio: Tade Tadić, dr.med.

Nazad